Receptek

2012. 04. 07.

Sütik

Imádom őket.

Bögrés sütik a legjobbak.

Bögrés I.

1 bögre darált mák
1 bögre tej
1 bögre cukor (aki nem annyira cukros az tegyen fél vagy 3/4
   bögrével hozzá)
1 bögre finom liszt
1 zsacskó sütőpor
2 tojás
10 dkg olvasztott vaj
3 evőkanál savanykásabb lekvár

A lekvár kivételével a többi alapanyagot csomótól mentesen összekeverni. Majd egy kivajazott lisztezett tepsiben, előmelegített sütőben 40 percig kb. 180 C-fokon megsütni. Ha elkészült akkor kivenni kis hűlés után kiborítani majd hagyni kihűlni, hosszában vagy széltében vagy kereszteb ki milyen formában sütötte ketté vágni. Egy lábasba bele kanalazni a lekvárt felforralni, közben folyamatosan kevergetni, amikor  már gyöngyözik a ketté vágott süti mind két oldalát meg kenni vele és össze borítani majd hagyni állni. Amikor már késznek ítéljük fogyasztani.


2011. 03. 01. a Tavasz első napja.


Rózsaszörpök.


Rózsa szörp


Hozzávalók 2.5 literhez:


60 dkg rózsaszirom
1 l víz
2 kg cukor
1.5-2 dkg citromsav


Elkészítési idő: 1 óra + szárazdunszt


Előkészítés:
A leszedett, friss rózsaszirmokat alaposan mossuk meg, az üvegeket tisztítsuk ki. Készítsük elő a szárazdunszt helyét.

Elkészítés:
Az alaposan megtisztított rózsaszirmokat az 1 liter vízben főzzük fel, és forraljuk kb. 5 percig – amíg a szirmok kifehérednek. Ezután gyorsan szűrjük le szitába helyezett tüllruhán keresztül, alaposan nyomkodjuk ki – ügyeljünk, hogy a szirmok között ne maradjon víz. Még melegen tegyük bele a 2 kg cukrot, és folytonos kevergetés mellett olvasszuk azt fel. Ezután ízlés szerint keverjünk a szörpbe citromsavat, majd még forrón töltsük üvegekbe, és tegyük szárazdunsztba. Néhány nap elteltével már fogyasztható a kihűlt szörp.
Hűvös helyen tároljuk, 1:8 arányban hígítsuk.


Tipp:
Bármilyen piros, illatos rózsa jó hozzá, de a legjobb az egyes helyeken pünkösdi rózsának is nevezett tövises, több sziromlevelű, rózsaszín, nagyon illatos, pünkösd táján nyíló virág. Ez a rózsafaj könnyen tetvesedik, ezért permetezni szokták! A permetezés után minimum 3 hetet várjunk, de a vegyszeres dobozon is rajta szokott lenni, hogy mennyi idő elteltével nem veszélyes az egészségre.

Vigyázzunk, út mellől és kertészetekből származó növények nem megfelelőek!

Óvatosan nyomkodjuk ki a forró szirmokat, mert megégetheti a kezet. Azért kell sietni a szirmok kinyomkodásával, hogy a rózsa illata és zamata megmaradjon. Ha a cukor nem akar felolvadni, egy kicsit gyújtsunk a szirup alá, és lassú tűzön, állandó kevergetés mellett olvasszuk fel. Vigyázzunk, ekkor már ne forraljuk, mert a szörp veszít a zamatából, illatából. Citromsav helyett használhatunk ugyanannyi mennyiségű borkősavat is, de ez a megoldás jóval drágább.

Szárazdunszt: a forrón megtöltött üvegeket tegyük meleg, kibélelt helyre, és meleg takarókkal takarjuk le, hogy lassabban hűljenek ki.

Ha mégis forrásnak indulna a szörp, akkor literenként 1.5 g nátrium-benzoát tartósítószert adjunk hozzá, amit előzőleg 0.5 dl forró vízben feloldottunk. Ezt hozzákeverhetjük a hideg, vagy akár az újra felforralt szörphöz is.


Rózsaszörp

Nem csak a közel-keleti országokban dolgozzák fel az illatos rózsaszirmokat, de nagyanyáink se hagyták csak úgy tönkremenni. Talán a legismertebb a rózsalekvár, amit sziromból főznek, de sokan készítettek rózsaszirom szörpöt is. Ez a szörp leginkább nyáron hat udítően. A rózsaszörpből elég egy pár csepp is, annyira erős, fűszeres az íze. Ilyenkor nyáron citrommal, lime-al, és pár szem bogyós gyümölccsel lehet kínálni.
Hozzávalók:


40 dkg piros rózsaszirom
2 l víz
1 rúd fahéj
10 szem szegfűszeg
10 szem szegfűbors
1 rúd vanília
1 citrom héja
1 kg cukor






Piros rózsa szörp


Kizárólag a sima, piros, rózsa jó. A többinek sajnos elég vacak az íze. A futórózsa szintén a nem túl jó kategória, még akkor is, ha piros. A bolti vegyszeres rózsa nem jó, csak a kerti, friss rózsa.
30 dkg szirom kell az egy adagos recepthez, de mindenki készüljön fel, hogy az nagyon nagy mennyiség.
Hozzávalók:
30 dkg rózsaszirom
2 liter ásványvíz
1 citrom héja (krumpli hámozóval vékonyan csíkban leszedve)
cukor
A rózsafejekről, leszedjük a szirmokat, kissé átöblítjük, hogy a nem kívánt rovarok ne jussanak bele, majd a 2 liter vízben fel tesszük lassan főni. Nagy lábos kell hozzá, mert a rózsaszirom olyan mint a spenót. Sok nyersen, kevés párolva. Addig kell főzni, lassan gyöngyözve, amíg fehér nem lesz az összes rózsaszirom. Fedő alatt, hogy ne párolódjon el az értékes illóolaja. Majd leszűrjük és amennyi csésze rózsalé, annyi csésze cukor kell bele. Régi recept szerint ennyi, de újjabbak szerint ennyi kell bele: 1 bögre rózsalé, 1/2 bögre cukor. A cukrot, rózsalevet és a citromhéját, addig forraljuk, amíg el nem olvad a cukor és egynemű nem lesz. Ekkor a citromhéjat ki lehet venni belőle és üvegekbe tölteni. Egy rekeszt kibélelni pokróccal és beleállítani az üvegeket, száraz dunsztba tenni. Jól betakarni és 2 napig állni hagyni. Szép lassan kell kihűlnie. Ez így 6 hónapig el ál. Ha tovább szeretnénk, akkor szaliciles fóliával zárjuk le az üvegeket.  Ha az össze gyűjtött rózsaszirmokat le fagyasztjuk akkor veszít az aromájából, de egészen élvezhető marad.





Rózsaszörp recept

piros rózsaszirmok
30 dkg sziromhoz
2 l víz
1 l léhez
1 kg cukor


A szirmokat addig főzzük a vizben amíg elszíntelenednek. Utána egy tüllzacskó segítségével leszűrjük, hozzáadjuk a cukrot, majd negyed órát főzzük. Tiszta üvegekbe öntjük, lezárjuk, majd száraz gőzbe állítjuk.






Rózsa szörp


30 dkg rózsaszirom
2 liter ásványvíz
1 citrom héja (krumpli hámozóval vékonyan csíkban leszedve)
cukor


A rózsafejekről, leszedjük a szirmokat, kissé átöblítjük, majd a 2 liter vízben oda tesszük lassan főni. Baromi nagy lábos kell hozzá, mert a rózsaszirom kissé olyan mint a spenót. Nagyon sok nyersen, nagyon kevés párolva. Addig kell főzni, lassan gyöngyözve, amíg fehér nem lesz az összes rózsaszirom. Fedő alatt, hogy ne párolódjon el a java az értékes illóolajokkal.  Majd leszűrjük és amennyi csésze rózsalé, anyiszor fél csésze cukor.A cukrot, rózsalevet és a citromhéját, addig forraljuk, amíg el nem olvad a cukor és egynemű nem lesz. Ekkor a citromhéjat kidobom és üvegekbe töltöm.Szalicilt teszek rá, és száraz dunsztba teszem, amíg ki nem hűl.




Már megint Rózsa szörp

Hozzávalók:


40 dkg piros rózsaszirom
2 l víz
1 rúd fahéj
10 szem szegfűszeg
10 szem szegfűbors
1 rúd vanília
1 citrom héja
1 kg cukor






A szirmokat egy nagy fazékba teszem, és felöntöm a vízzel. Addig főzőm alacsony lángon, amíg teljesen ki nem fehérednek. Nagyon össze fog esni, könnyű lesz leszűrni. Miután leszűrtem, beleteszem a fahéjat, a vékonyan lehámozott citromhéjat, és a fűszereket is. A vaníliát félbevágom, de nem kaparom ki a belsejét, úgy teszem vissza a szörphöz. Két liternyi szörphöz, kb. 1 kg cukrot használok, de ez ízlés dolga, lehet több is. Addig főzőm a szörpöt, amíg a cukor elolvad, majd leszűröm, és üvegekbe töltöm. Amikor isszuk, egy nagy kancsóba mentát és citromkarikákat teszek, jéggel, szörppel, és vízzel töltöm fel, és hatalmas poharakba öntöm.
Fütórozsát használtam. Fél adaghoz 15 deka szirmot gyűjtöttem. Vegyesen pirosat és rózsaszínt, mert a rózsaszínnek volt jobb illata, de ugye a pirosnak meg a színe kell. Tényleg nagyon sok 15 deka szirom! Egy liter vízzel feltettem főni a megmosott szirmokat és lassú tűzön kifehéredésig főztem. Utána átszűrtem. Pont négy bögrényi lett (azaz egy liter), úgyhogy két bögre cukrot adtam hozzá és egy fél citrom vékonyan levágott héját. Így főztem, míg elolvadt a cukor, majd kivettem a citromhéjakat és szaliciles vízzel kiöblített üvegekbe töltöttem. Három ilyen theodorás üvegnyi lett, meg még kb egy deci.
Utána száraz dunsztba tettem és megvártam, míg kihűlt.



Egyébb szörpök


Akácvirág-szörp



Hozzávalók:

70 dkg akácvirág
6 l víz
3 közepes citrom
25 dkg akácméz
1,5 kg cukor
1 ek aszkorbinsav
szalicil.

Elkészítése:
A virágot 15-20 percre vízbe teszem, erősen rázva kimosom a bogarak miatt. A cukrot kevés vízzel feloldom lángon, majd a többivel felöntöm, belekarikázom héjastul a citromot, beleöntöm a citromsavat, és amikor kezd hűlni az akácmézet is elkavarom benne. majd legvégül a virágokat. 2-3 nap alatt összeérnek az ízek, ekkor beleszűröm tüllön a kifőzött üvegeibe.
A szalicilt itt sem bele keverem, mert erősen rákkeltő, hanem az üveg nyakát záró celofánra kenem szét, arra terítem a következő réteg celofánt, vagy az üveg külső száját kenem át alaposan vele, ha más zárást adok neki. Rendkívül ízletes, és különleges üdítő készíthető belőle, és nyári italok keverésénél is gondolhatunk rá!


________________________________________


Almaszörp


(Főzött szörp) Elkészítési idő: 40-60 perc


Hozzávalók:


alma,
kristálycukor,
citrom,
szegfűszeg,
fahéj.


Elkészítés: Az almaszörp készítéséhez a legmegfelelőbb a kissé savanykás ízű, ún. borízű alma. A jól megmosott almákat négybe vágjuk, és azonnal citromos hideg vízbe tesszük, hogy ne barnulhassanak. Ezután az almát zománcozott lábasba tesszük, annyi hideg vizet öntünk rá, hogy ellepje, és puhára főzzük. Finom szűrőn vagy ruhán keresztül átszűrjük. Pontosan lemérjük a kapott almalevet, és minden liter léhez számítva 50 dkg krisztálycukrot veszünk, amelyet a lébe keverve erős tűzön felforralunk, majd takaréklángon még 25-30 percig főzzük. Főzőedényében hagyjuk kihűlni, majd üvegekbe téve, kevés szalicilt hintünk a tetejére és légmentesen lezárjuk. Ízlés szerint az alma főzésekor fűszerezhetjük kevés szegfűszeggel, fahéjjal, reszelt citromhéjjal is.


________________________________________


Ananász-szörp


Hozzávalók:


1 liter cukorszörp (50%-os),
50 dkg friss, reszelt ananászgyümölcs,
3 narancs héja lereszelve,
2 citrom héja lereszelve,
5-6 db szegfűszeg.


Elkészítjük a szörpöt (50 dkg cukor+5 dl víz), beletesszük a hozzávalókat, és az egészet kb. 10 percig gyengén forraljuk, majd leszűrjük, és palackokba töltjük.


________________________________________


Ananász-szörp


Hozzávalók:


7 dl víz
70 dkg cukor
20 dkg friss kopra (vagy 25 dkg kókuszreszelék)
1 dl kókusztej (elhagyható)
2 narancs héja lereszelve
1 citrom héja lereszelve
5 db szegfűszeg
1 vaníliarúd középen behasítva


Elkészítése: A vízből és a cukorból szirupot főzünk, beletesszük a hozzávalókat a kókusztej kivételével, és az egészet kb. 20 percig gyengén forraljuk. Beleőntjük a kókusztejet, és lassan, betakarva kihűtjük. Amikor kézmeleg, kidobjuk belőle a vaníliát és a szegfűszeget, egy napra a hűtőbe tesszük, majd leszűrjük, felforraljuk újra, és palackokba osztjuk. Érdemes minél kisebb egységekre osztani, mert ebből kevés kell egyszerre. Inkább ízesítésre használjuk, mint szomjoltónak. Nekem egy ilyen adag 1-2 évre elég, és szinte csak koktélokba használom fel.


________________________________________


Bodzaszörp


Hozzávalók:

6 db bodzavirág
80 dkg cukor
4,5 liter víz
1 késhegynyi szalicil


Elkészítés: A megmosott bodzavirágot egy 5 literes üveg aljára rakjuk. A cukrot és vizet megmelegítjük. Nem szabad felforralni. Az egészet ráöntjük a bodzavirágra. Az egészet hagyjuk 36 órán keresztül hűlni. Majd az egészet leszűrjük, ízlés szerint ízesítjük. Most már csak fel kell forralni és forrón üvegekbe kell önteni és jól ledugaszolni. Kihűtve, jégkockával fogyasztható. Esetleg jól megy hozzá egy kis citrom lé.


________________________________________


Bodzaszörp


Hozzávalók:

4 liter szörphöz
10 db tenyérnyi,
teljesen kinyílt bodzavirág (1 cm-es szárral),
1 nagy lédús citrom,
1 kg kristálycukor,
2 evőkanál ecet,
3 dkg citromsav,
1 mokkáskanál nátrium-benzoikum,
1 mokkáskanál só.


A bodzavirágot lerázzuk, hogy az apró rovarok kiröpüljenek belőle. Vízsugár alatt, szűrőben egyenként megmossuk, ügyelve arra, hogy ne nagyon törjük össze. Egy ötliteres, széles szájú befőttesüveg alján elhelyezzük a virágokat, majd rászórjuk a cukrot. A citromot forró vízben megmossuk, letörölgetjük, és egészen vékony karikákra vágjuk. Rátesszük a cukorra, rászórjuk a citromsavat, ráöntjük az ecetet és 4 liter, előzőleg felforralt és teljesen kihűtött vizet. Alufóliával vagy fóliával lazán befedjük. (Nem kell lekötni.) Öt napon keresztül naponta többször - lehetőleg műanyag keverőkanállal - megkeverjük. A cukornak teljesen fel kell oldódnia a lében. Utolsó nap nagyon finom szűrőn átszűrjük. Kiforrázott, lehetőleg hosszú nyakú üvegekbe töltjük, de csak öthatod részig. Minden egyes üvegbe késhegynyi tartósítószert szórunk, és azonnal ledugaszoljuk. Ha csak két-három hónapra akarjuk eltenni, akkor azonmód a kamra legsötétebb polcára állíthatjuk, ha azonban egész télen szeretnénk belőle fogyasztani, akkor nedves gőzben csírátlanítsuk. Megjegyzés: A tartósítószert és a citromsavat gyógyszertárakban vásárolhatjuk meg. A bodzaszörpöt sima- vagy ásványvízzel üdítőitalként, tejjel turmixitalként fogyasztjuk. 1 rész szörp, 6-7 rész víz (tej) arányban tanácsos keverni.


________________________________________


Citromszörp
(friss citromból)


Hozzávalók:

1 liter víz,
1 kg cukor,
3 db citrom,
10-15 g citromsav,
2 g szalicilsav.


A vízben forralással feloldjuk a cukrot, hozzáadjuk a szalicilsavat és a citromsavat, forralásig melegítjük, majd az edényt a tűzről levesszük. A meleg cukorszörpbe beletesszük a két megmosott citrom finoman megreszelt héját, és jól elkeverjük. Kihűlés után kettős gézen szűrjük, beleöntjük három citrom kifacsart levét, és palackokba töltjük.


________________________________________


Citromfű szörp
(cukorszörp)


Hozzávalók:


1 liter víz
1 kg cukor
1 rúd fahéj
10-15 dkg citromfű levél (ízlés szerint)
4 citrom leve


A vízből, cukorból a fahéjjal szirupot főzünk, ha kész hagyjuk kihűlni. A citromfű ágakat megmossuk, lecsipegetjük róla a leveleket, és felaprítjuk. A kihűlt szirupot ráöntjük, és állni hagyjuk kb. 20-30 percig. Ezután belecsavarjuk a citromok levét, leszűrjük és fél literesnél nem nagyobb üvegekbe töltjük. Felhasználásakor, egy rész szörphöz 3-4 rész víz, szódavíz, vagy ásványvizet töltünk ízlés szerint.


________________________________________


Csipkebogyószörp


Hozzávalók:

1 kg zúzat,
4 liter víz,
1-1,8 kg kristálycukor,
1 liter léhez 10-15 g citromsav).


A friss, érett, dér csípett csipkebogyót megmossuk, összezúzzuk, húsdarálón áteresztjük. Egy kg zúzatra 3 liter meleg (50-60° C-os) vizet öntünk, és másnapig állni hagyjuk, közben többször fölkeverjük. Ezután a levet az ismert módon kipréseljük, a kendőben visszamaradt törkölyre egy liter vizet teszünk, fölmelegítjük 70° C-ra, másnapig állni hagyjuk, és ismételten kipréseljük. Az egyesített leveket szűrjük.


Szörpkészítés: A léhez a szokásos módon hozzátesszük a cukrot és a citromsavat. Ha a megadottnál kevesebb cukrot veszünk (pl. egy rész lé, egy rész cukor), a kész szörp minden kilogrammjához 0,5 g szalicilsavat vagy 1 g nátrium benzoátot oldjunk.


________________________________________

Csipkebogyószörp 2.


Hozzávalók:


1 kg csipkehús
2 l víz
1,75 kg cukor
szalicil


Elkészítése: A frissen szedett bogyókat megmossuk, összezúzzuk, ráöntjük a víz felforralt felét.és a maradéknak a felével azonnal nyakon öntjük. 2 napig állni hagyjuk, közben gyakran megkeverjük. Két nap után szitára vagy szűrőre tett tiszta vászonruhán átszűrjük. A cukrot a maradék vízzel sűrű sziruppá főzzük, habját leszedjük, és a gyümölcsléhez keverjük. Kiforrázott, tiszta üvegekbe töltjük és lekötjük. A bekötésnél használjuk az ismert szaliciles trükköt.


________________________________________


Csipkebogyószörp 3.


Elkészítési idő: 40-60 perc (főzött szörp)


Ezt az egyedülállóan kitűnő ízű szörpöt gyermekek részére ajánlatos készíteni, étvágyfokozó. (enyhe vízhajtó)


Hozzávalók:


csipkebogyó,
kristálycukor.


Elkészítés: A megtisztított bogyókat jól megmossuk, lábasba tesszük. Minden 1 kg bogyóra számítottan 3 dl vizet öntünk rá, és nem nagy lángon teljesen puhára főzzük. Ezután finom szőrszitán keresztül áttörjük, ügyelve arra, hogy az apró magok ne kerülhessenek a lébe. Az átszűrt lét pontosan lemérjük, majd kilónként 75 dkg kristálycukrot keverünk hozzá, és gyakori keverés mellett a forrástól számítva 25-30 percig főzzük. Tisztára mosott, száraz, előmelegített üvegekbe tesszük, és légmentesen lezárjuk. Ezzel a főzéssel ugyan teljes C vitamin tartalmat elveszíti a szörp, mert a C vitamin hő hatására lebomlik, de finom lesz.


________________________________________


Fehér ribizliszörp


Hozzávalók:


1 kg fehér ribizli
1 ek cseresznyepálinka
1 ek őszbaracklikőr, vagy barackpálinka
1/2 kg fehér köszméte (egres)
cukor
szalicil


Elkészítése: Megtisztítjuk a gyümölcsöket, alaposan megmossuk, leszárazzuk, a köszméte végeit lecsipkedjük. Összeturmixoljuk, és 5 ek kristálycukor hozzáadásával egy porcelánedényben, hűvös helyen egy napig pihentetjük. Másnap leszűrjük, megmérjük a gyümölcslevet, és 90%-nyi súlyú cukorral felforraljuk. 20 percig közepes lángon főzzük, leszedjük a habját, majd belekeverjük a konyakot, üvegekbe töltjük, és a celofános-szaliciles trükkel azonnal lezárjuk. A megmaradt gyümölcshúsból fehér ribizli-dzsemet készítünk. Rendkívül ízletes szörp! Újabban kevés jostát is teszünk bele, úgy még érdekesebb az íze.


________________________________________


Fekete ribiszke-szörp


Hozzávalók:

1 kg fekete ribiszke,
2,5 liter víz,
0,5 kg kristálycukor,
1 dkg kristályos citromsav.


A fekete ribiszkét lebogyózzuk, zúzzuk, hozzáadunk 2 liter vizet és a cukrot, majd langyos helyen két-három napig állni hagyjuk, előerjesztjük. Ezután kendőn leszűrjük, a visszamaradt törkölyhöz 0,5 liter vizet öntünk, és beletesszük a citromsavat, felforraljuk, kb. 30 percig melegen tartjuk (mindegy 90° C-on), majd másnapig állni hagyjuk. Ismét leszűrjük, préseljük. Az egyesített ribiszkeleveket kezdődő forrásig melegítjük, majd hagyjuk 50-60° C-ra lehűlni, utána vattán szűrjük. A szörpöt a málnaszörphöz hasonlóan készíthetjük.


________________________________________


Fekete ribizliszörp


Hozzávalók:


1 kg fekete ribizli
1 ek konyak
cukor
szalicil


Elkészítése: Megtisztítjuk a gyümölcsöt, alaposan megmossuk, leszárazzuk. Összeturmixoljuk, és 3 ek kristálycukor hozzáadásával egy edényben, hűvös helyen egy napig pihentetjük. Másnap leszűrjük, megmérjük a gyümölcslevet, és ugyanannyi súlyú cukorral felforraljuk. 20 percig közepes lángon főzzük, leszedjük a habját, majd belekeverjük a konyakot, üvegekbe töltjük, és a celofános-szaliciles trükkel azonnal lezárjuk. A megmaradt gyümölcshúsból fekete-ribizli-dzsemet készítünk. Rendkívül ízletes szörp! Újabban kevés jostát is teszünk bele, úgy még érdekesebb az íze.


________________________________________


Gyömbérszörp


Hozzávalók:


1 l víz
1,2 kg cukor
5 db friss gyömbér vékonyra szelve
3 csomag vaníliás cukor
2 citrom karikára vágva héjastul


Elkészítése: A hozzávalókat egy lábosba teszem, összeforralom. Nem sokáig, úgy 5-10 percig rotyogtatom még. Letakarva, bebugyolálva hűtöm ki, szép lassan, hogy az ízek összeérjenek. Fél melegen kikapkodom belőle a citromot, a többinek adok a botturmixszal, majd amikor kihűlt, még 3 órára a hűtőbe rakom. Ha letelt, kikapom, leszűröm többször is. Ha hosszabb távra tervezek, be kell dunsztolni is, majd szalicilos celofánnal lefedni. Hűtőben 8-12 hónapot kibír úgy, egyébként csak 1-2 hónapot. De nem gond, a nagyobb áruházakban mindig kapni friss gyömbért. Jobb, mint a bolti szárított, vagy porított.


________________________________________


Karamellszörp


A kristálycukrot víz hozzáadása nélkül megolvasztjuk, és állandó keverés mellett sötét sárgásbarna színűre pirítjuk. Az olvadékot hideg vízzel hirtelen felengedjük (vigyázat, óvatosan!) és a karamell teljes oldódásáig forraljuk, keverjük. Így a feketekávéhoz hasonló folyadékot kapunk, melyet törzsoldatként használhatunk fel, pl. karamelltej készítésekor. Hűtőszekrényben tároljuk.


________________________________________


Közönséges cukorszörp


Hozzávalók:


1,5 kg finom kristálycukor,
1 liter víz.


Zománcozott edénybe öntjük a vizet, melyben forralással feloldjuk a cukrot. Az oldatot kétszer-háromszor rövid ideig forrásig melegítjük, és a felverődő habot leszedjük. Kihűlés után palackokba töltjük. Ez a sűrű cukorszörp kevert (mixelt) italok készítésekor gyakran használatos, a recept előírása szerint. Hűtőszekrényben tartjuk.


________________________________________


Málnaszörp készítése
(hideg úton, előerjesztéssel)


Hozzávalók:


5 kg málna,
2,5 liter víz,
5 kg kristálycukor,
50 g kristályos citromsav,
7,5 g szalicilsav.


A málnát összezúzzuk, hozzáadjuk a vizet és a kevés vízben külön feloldott citromsavat, majd az egészet két-három napig állni hagyjuk (előerjesztés). Szűrővásznon szűrjük, hagyjuk lecsepegni, de a málnát nem nyomkodjuk ki, különben zavaros levet kapunk. A szűrt lé minden literéhez 1 kg kristálycukrot és 1,5 g szalicilsavat adunk, és oldódásig keverjük. A szörpöt tiszta palackokba töltjük, zárjuk és hűvös helyen tartjuk. A kendőben visszamaradt málnát bor készítésére használjuk fel. Hasonló módon készíthetünk egyéb bogyós gyümölcsökből (pl. szeder, piros ribiszke, stb.) is szörpöt.


________________________________________


Narancsszörp
(friss narancsból)


Hozzávalók:


1 liter víz,
1 kg cukor,
5 db narancs,
10-15 g citromsav,
2 g szalicilsav.


A vízben forralással feloldjuk a cukrot, hozzáadjuk a szalicilsavat és a citromsavat, forralásig melegítjük, majd az edényt a tűzről levesszük. A meleg cukorszörpbe beletesszük három megmosott narancs finoman megreszelt héját, és jól elkeverjük. Kihűlés után kettős gézen szűrjük, beleöntjük az öt narancs kifacsart levét, és palackokba töltjük.


________________________________________


Őszibarackszörp
(rostos)


Hozzávalók:


3 kg magozott őszibarack
1 l víz
70 dkg cukor


Elkészítése: A gyümölcshúst ledaráljuk, vagy elturmixoljuk. A péphez vízben felforraljuk a cukrot. Összekeverjük, üvegekbe töltjük, majd a forró vízben dunsztoljuk. A forrástól számítva kb. 30 percig gőzöljük, és a vízben hagyjuk kihűlni. A zárásra az ismert szalicilles trükköt alkalmazzuk.


Ha nem akarjuk rostosra, a ledarált gyümölcshúsra tegyünk 4 ek cukrot, csorgassuk rá 1 citrom levét, és hagyjuk állni egy napig. Öntsük fel a víz felével, tüllön szűrjük le. A maradék vízbe rakjuk be a maradék cukrot, és forraljuk fel, aztán öntsük össze. Innentől jöhet a dunszttól a többi.


________________________________________






Pitypang szörp


Hozzávalók:


2 marék pitypang virág
1 kg cukor
fél citrom leve
1 liter víz


A pitypang (gyermekláncfű) virágról a szárát lecsipkedjük, beletesszük egy üveg-, vagy ép zománcú edénybe, ráöntjük a vizet és egy éjszakát hagyjuk állni. Másnap lassú melegítés után hozzá adjuk a cukrot és a citromot is. Kb. 1 órát nagyon lassú (csak kicsit gyöngyözön a teteje) tűzön főzzük, leszűrjük és üvegekbe töltjük.


________________________________________


Rostos eperszörp


Hozzávalók:


3 kg eper (lehet jó érett, de ne legyen közte hibás szem),
9 dl forralt és lehűtött víz,
1 púpozott teáskanál citromsav,
1 púpozott mokkáskanál nátrium-benzoikum,
1,8 kg kristálycukor,
0,5 dl jó minőségű rum.


Az epret csumájától megfosztjuk, majd többször váltott langyos vízben megáztatjuk. Jól lecsöpögtetjük, és turmixgépben pépesre zúzzuk. Tálba öntjük, rászórjuk a citromsavat és a tartósítószert. Lehetőleg műanyag kanállal jól összekeverjük, és lefedve a hűtőszekrényben 12-14 órán keresztül állni hagyjuk. Másnap szitán átnyomjuk, hogy az eper apró magvai ne kerüljenek a szörpbe. Az eperléhez öntjük a cukrot, és összekeverjük. Néhány óra múlva, amikor a cukor már teljesen feloldódott, belekeverjük a rumot. Szörpös üvegekbe töltjük, szorosan, légmentesen lekötjük, és végleges helyére állítjuk.


Megjegyzés: Sima- vagy ásványvízzel, esetleg tejjel 1:7 arányban hígítjuk. Kefirrel vagy joghurttal összekeverve kiváló epres joghurtot készíthetünk belőle, de különféle fagylaltokhoz vagy öntetnek is alkalmas. Gyümölcskrémekbe vagy egyéb gyümölcsös süteményekbe kiváló ízesítő. A felbontott szörpöt hűtőszekrényben tároljuk.


________________________________________


Rózsa szörp
Elkészítési idő: 1 óra + száraz dunszt


Hozzávalók 2.5 literhez:

60 dkg rózsaszirom
1 l víz
2 kg cukor
1.5-2 dkg citromsav


Előkészítés: A leszedett, friss rózsaszirmokat alaposan mossuk meg, az üvegeket tisztítsuk ki. Készítsük elő a száraz dunszt helyét.


Elkészítés: Az alaposan megtisztított rózsaszirmokat az 1 liter vízben főzzük fel, és forraljuk kb. 5 percig – amíg a szirmok kifehérednek. Ezután gyorsan szűrjük le szitába helyezett tüllruhán keresztül, alaposan nyomkodjuk ki – ügyeljünk, hogy a szirmok között ne maradjon víz. Még melegen tegyük bele a 2 kg cukrot, és folytonos kevergetés mellett olvasszuk azt fel. Ezután ízlés szerint keverjünk a szörpbe citromsavat, majd még forrón töltsük üvegekbe, és tegyük száraz dunsztba. Néhány nap elteltével már fogyasztható a kihűlt szörp. Hűvös helyen tároljuk, 1:8 arányban hígítsuk.


Tipp:


Bármilyen piros, illatos rózsa jó hozzá, de a legjobb az egyes helyeken pünkösdi rózsának is nevezett tövises, több sziromlevelű, rózsaszín, nagyon illatos, pünkösd táján nyíló virág.


Vigyázzunk, út mellől és kertészetekből származó növények nem megfelelőek!


Ez a rózsafaj könnyen tetvesedik, ezért permetezni szokták! A permetezés után minimum 3 hetet várjunk, de a vegyszeres dobozon is rajta szokott lenni, hogy mennyi idő elteltével nem veszélyes az egészségre.


Óvatosan nyomkodjuk ki a forró szirmokat, mert megégetheti a kezet.
Azért kell sietni a szirmok kinyomkodásával, hogy a rózsa illata és zamata megmaradjon.
Ha a cukor nem akar felolvadni, egy kicsit gyújtsunk a szirup alá, és lassú tűzön, állandó kevergetés mellett olvasszuk fel. Vigyázzunk, ekkor már ne forraljuk, mert a szörp veszít a zamatából, illatából. Citromsav helyett használhatunk ugyanannyi mennyiségű borkősavat is, de ez a megoldás jóval drágább.


Száraz dunszt: a forrón megtöltött üvegeket tegyük meleg, kibélelt helyre, és meleg takarókkal takarjuk le, hogy lassabban hűljenek ki. Ha mégis forrásnak indulna a szörp, akkor literenként 1.5 g nátrium-benzoát tartósítószert adjunk hozzá, amit előzőleg 0.5 dl forró vízben feloldottunk. Ezt hozzákeverhetjük a hideg, vagy akár az újra felforralt szörphöz is.


________________________________________


Szamócaszörp


Hozzávalók:


70 dkg erdei vagy 60 dkg kerti szamóca,
40 dkg porcukor.


A megmosott és csumázott szamócát porcelán tálba tesszük, főzőkanállal zúzzuk, összekeverjük a cukorral, lefedjük, és 24 óráig állni hagyjuk. Ezután a levét leszűrjük, és a saját magától, nyomkodás nélkül lecsepegett levet néhány percig mérsékelten forraljuk. A tetején képződött habot leszedjük. A kihűlt szörpöt palackokba töltjük, zárjuk, és hűvös helyen tároljuk. A megadott mennyiségből 4-5 dl szörpöt kapunk.


________________________________________


Vaníliás cukorszörp


Hozzávalók: 1 kg közönséges cukorszörpbe egy rúd vaníliát aprítunk, és melegen (70-80° C-on) állni hagyjuk, hogy a vanília ízét a szörp jól átvegye. Kihűlés után az oldatot leszűrjük, és palackba töltjük. Hűtőszekrényben tároljuk.


________________________________________


 Vegyes gyümölcsszörp
(főzött szörp)


Hozzávalók:


1 kg ribizli
20 dkg meggy
20 dkg köszméte
1-2 ek rum
Kb. 70-80 dkg cukor
szalicil


Elkészítése: Megtisztítjuk a gyümölcsöket, alaposan megmossuk. A meggyet kimagozzuk, a köszméte két végét lecsípjük. Összeturmixoljuk őket, és 5 ek kristálycukor hozzáadásával egy edényben, hűvös helyen egy napig pihentetjük. Másnap leszűrjük, megmérjük a gyümölcslevet, és 3/4 annyi súlyú cukorral felforraljuk. 20 percig közepes lángon főzzük, leszedjük a habját, majd belekeverjük a rumot, üvegekbe töltjük, és a celofános-szalicilles trükkel azonnal lezárjuk. A megmaradt gyümölcshúsból, ribizlidzsemet készíthetünk.


________________________________________


Vörösboros málnaszörp


Hozzávalók:(3 főre)


2 kg nagy szemű érett málna,
1,5 liter jó minőségű, édes vörösbor,
1 kg kristálycukor,
4 szem szegfűszeg,
darabka fahéj.


A málnát kisebb adagokban, tésztaszűrőbe téve gyenge vízsugár alatt megmossuk, majd lecsöpögtetjük. Jó nagy műanyag vagy porcelántálba tesszük, és villával összezúzzuk. Ráöntjük a vörösbort, és jól összekeverjük. Ezután ritka szövésű vászonruhán (gézen vagy tüllön) az egészet átnyomjuk. A lecsurgó levet lábosba öntjük, beletesszük a fűszereket, és hozzáadjuk a cukrot. Folytonos keverés közben a forrástól számított 45 percig forraljuk. A közben képződött habot folyamatosan leszedjük a tetejéről. Lefedjük, és hagyjuk, hogy teljesen kihűljön. Csak ezután töltjük hosszú nyakú palackokba. Légmentesen ledugaszoljuk, és végleges helyére állítjuk. Megjegyzés: Nyugodtan adhatjuk gyerekeknek is, hiszen a hosszú forralási idő alatt az alkohol elillan belőle. Szóda-vagy ásványvízzel, tejjel, kefirrel, joghurttal egyaránt fogyasztható.


________________________________________


RÓZSASZÖRPElkészítés:




A piros, illatos rózsaszirmokból készítjük.


Harminc dkg szirmot 2 l hideg vízzel felteszünk főni, és addig forraljuk, amíg a víz megpirosodik, a szirmok pedig színtelenek lesznek. Ekkor a levet szűrőbe tett tüllön átszűrjük, a levével azonos mennyiségű cukorral kb. 15 percig főzzük, kiforrázott üvegekbe töltjük, lekötjük vagy dugaszoljuk, és száraz gőzbe rakjuk.



Rózsaszörp


30 dkg vastag húsú, piros rózsaszirmot 2 liter hideg vízzel főni teszünk, és addig főzzük, amíg a lé piros, a rózsaszirom fehér lesz. Szitára öntjük, hogy a leve lecsöpögjön, ne nyomkodjuk. A lecsöpögött levet kimérjük, ahány pohár lé, annyi pohár cukorral 20 percig főzzük. Előkészített száraz üvegekbe töltjük, ha kihűlt és bedugaszoljuk.


Illatos finomságként ismert még a bodza és a hársfa virága is. A bodzából szörp, míg a hársfa virágából finom tea készíthető, amely gyógyhatású is. A rózsából, búzavirágból, szegfűből, ibolyából ízletes saláta készíthető. Vigyázzunk azonban arra, hogy ezeket a virágokat ne kertészetben, virágüzletekben vásároljuk, mert ezeket a növényeket permetezik. A kertünkben permetezés nélkül vagy bio módszerekkel nevelt növényeket ajánlatos csak fogyasztani. Ha salátának készítjük el a virágokat, ne fogyasszunk belőle túl sokat, mert émelygést okozhat, ha nagy mennyiséget eszünk belőle.








RÓZSASZÖRP


4 csésze cukor
5 csésze víz
1 mokkáskanál citromsav
1 teáskanál bíborkaktusz (speciális indiai színezõfesték) vagy piros ételfesték
1 teáskanál rózsa esszencia


Készítsünk a cukorral és vízzel szirupot, oldjuk fel a citromsavat. Vegyük le a tûzrõl és szûrjük le. Hûtsük le, majd keverjük bele a színezõt és a rózsa esszenciát. Sterilizált palackokba töltsük és jól dugaszoljuk be.



Rózsaszörp




2 liter víz
8-10 darab vörös, piros rózsavirág
1 kg cukor
10 szem szegfűszeg
1 kis darab egész fahéj


A rózsaszirmokat leszedtem magházról és egy nagy lábasban alacsony lángon vízben addig főztem, amíg a szirmok kifehéredtek, ekkor leszűrtem. A viráglét kimértem, hogy 2 liter legyen, beletettem a cukrot, a fűszereket és addig forraltam, amíg a cukor teljesen elolvadt. Ekkor újra leszűrtem és üvegekbe töltöttem, majd amikor kihűlt, a hűtőbe tettem fogyasztásig. Egy nagy üvekancsóban készítettem el hűsítő italunkat úgy, hogy frissen facsart citrom levét kevertem össze vízzel, ehhez töltöttem a rózsaszirupot, majd jéggel, friss mentalevéllel fogyasztottuk.




Kandírozott rózsaszirom




Bármilyen színű rózsasziromból készíthetünk kandírozott rózsaszirmot, amelyhez akármilyen illatos és főként permetezetlen rózsafajta megfelelő. A szirmokat egyenként ecseteljük be egy tojás nem habosra összekevert fehérjével, hintsük be porcukorral és szellős helyen hagyjuk megszáradni. Díszíthetünk vele süteményeket, tortákat, poharas krémeket, fagylaltokat. Felhasználásig zárt dobozban tároljuk.




Rózsavíz


A rózsavizet már évszázadokkal ezelőtt használták különböző távol-keleti szertartásokon. A lakóhelységekben szétpermetezve természetes illatosító és légfrissítő. Készíthetünk belőle házilag kozmetikumokat. A rózsavíz hagyományos bőrtisztító és tonizáló szer. Ekcéma ellen is kitűnő. Megnyugtatja a fáradt, irritált szemet. Szájöblögetőként alkalmazva csökkenti az ínygyulladást. Fürdővizünkbe is tehetünk rózsavizet kellemes illata miatt is, de bársonyossá, simává teszi a bőrt.


Készítése:
Kinyílt, illatozó rózsáról szedjünk egy pohárnyi (2 dl) rózsaszirmot. Ezt tegyük egy üvegedénybe, öntsünk rá 4 dl forralt vizet és hagyjuk állni két napig. Közben naponta többször keverjük össze úgy, hogy a szirmok a vízben maradjanak. Ezután a folyadékot leszűrjük és zárható üvegekben, hűvös helyen tároljuk felhasználásig.


HOZZÁVALÓK: egy kosárka rózsafej, a ró-zsavagdalék kilójához 75 dkg cukor, meggylé vagy ételszínező.


A rózsa szirmait óvatosan szétfejtjük, ügyelve, nehogy bogár maradjon közte. Porcelán edénybe téve leforrázzuk, majd levétől kinyomkodjuk, apróra összevágjuk, és megmérjük. Sűrű szirupot főzünk a cukorból (1:1 arányban legyen a vízzel), beletesszük az összevagdalt rózsaszirmokat, és 15 percig főzzük. Ételfestékkel vagy meggylével színezzük, átszűrjük, üvegekbe töltjük, és hidegen lekötve, száraz, szellős helyen tartjuk fogyasztásig.




Rózsaszörp



Hozzávalók


kb. 25 dkg friss rózsaszirom
5 szem meggy
1/2 liter víz
1/2 kg cukor
1 citrom
1 darabka fahéj
3-4 szem szegfűszeg
3-4 szem kardamom
1 púpos teáskanál citromsav
késhegynyi szalicil


Elkészítés


A rózsaszirmot lehetőleg kora reggel kell szedni, és főleg frissen nyílt virágokból. Én ezt nem tartottam be, hanem szedtem mindent, ami még nem hervadt látványosan; és késő délelőtt lett, mire hozzájutottam. Nem baj - de intenzívebb lett volna az illat, ha könyv szerint csinálom. Főleg piros rózsákat szedtem, de került közé egy adag rózsaszín és fehér is. A szirmokat lefejtettem a virágokról, és közben amennyire tudtam, az egyes szirmok tövét, a fehéres részt is kicsipkedtem - erről azt mondják, kesernyés íze van. E tisztítás után maradt kb. negyed kiló rózsaszirmom. A vizet felforraltam a fűszerekkel és a citrom héjával, majd forráskor hozzáadtam a rózsát és a (kimagozott, szétnyomott) meggyet. Ez utóbbit inkább a színe kedvéért tettem bele, nem az íze miatt - és azt hiszem, nem igazán lett volna rá szükség. Magam is meglepődtem, mennyi szín főtt ki a rózsasziromból. Meg-megkeverve főztem addig, amíg a szirmok látványosan elsápadtak (kb. 5 perc), majd az egészet leszűrtem, és jól kinyomkodtam. A szűrt levet visszaraktam a tűzre, és a cukrot és a citromsavat hozzáadva újra felforraltam. Forrás után hozzáadtam a citrom levét és a szalicilt, majd némi hűlés után kigőzölt üvegbe töltöttem. A fent megadott mennyiségekkel éppen megtelt egy borosüveg, és még kb. 1 deci szörp maradt, amit a következő pár napban elfogyasztottunk.








Eredeti chili con carne mexikói recept

• 4 főre
• 60-120 perc
• előkészület: 30 perc
• sütés: 90 perc

Hozzávalók 4 főre

• 150 g füstölt szalonna
• 400 g marhahús (lapocka, nyak vegyesen)
• 100 g darált hús ugyanebből
• 500 g vörös vesebab
• 700 ml paradicsomszósz
• 1 sárga és egy piros húsú kaliforniai paprika, jó a sima zöld paprika is
• 1 doboz konzervkukorica
• 300 ml sör, víz vagy leves alap
• 1 nagy fej vöröshagyma
• 4 nagyobb gerezd fokhagyma
• eredetileg 3 felvágott friss zöld vagy piros chili
• 1 kk csilipor
• 1 ek keserű kakaópor
2 kocka jó minőségű étcsoki
• 1 tk fahéj
• só

Elkészítés

1. A babot előző este beáztatjuk.
2. Egy nagy edényben, amit sütőbe is lehet tenni, olajt forrósítunk. Ebben 15-20 perc alatt lesütjük a császárszalonnát és a kockára vágott marhahúst.
3. Rádobjuk a felaprított hagymát, és üvegesre pirítjuk a hússal.
4. Jöhet a fokhagyma, az oregánó, a római kömény, a chilik ízlés szerint, a fahéj, a kakaó. 2-3 percig tovább sütjük, folyton kevergetve.
5. Hozzáadjuk a felkockázott paprikát. Ismét 2-3 percig sütjük, kevergetjük.
6. Ráöntjük a paradicsomszószt és a sört vagy vizet, annyit, hogy épp ellepje, ekkor kerül bele a beáztatott bab is. Sózzuk.
7. Jól összekeverjük, majd 220 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és ott főzzük kb. egy-másfél órát. Közben néha mozgassuk meg, ellenőrizzük a sóját vagy csípősségét, szükség esetén még adhatunk hozzá vizet.
8. Ha a bab és a hús puha, kivesszük a sütőből, és belekeverjük a kukoricát, ha szeretnénk. Egyet még tottyantunk rajta.
9. Forrón magában tálaljuk.


Chili con carne

Hozzávalók 4 személyre:




• 2 fej vöröshagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• 1-1 zöld és piros húsú paprika
• 2 konzerv vörös bab
• 2 evőkanál olívaolaj
• 50 dkg darált marhahús
• 1 nagy konzerv darabolt paradicsom (80 dkg)
• 5 dl zöldségleves (kockából)
• 1 teáskanál szárított oregánó
• 1 teáskanál chilipor


Elkészítés:


A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, összevágjuk. A paprikát megmossuk, húsát apróra kockázzuk. A babot lecsepegtetjük. Felforrósítjuk az olajt, megkapatjuk benne a hagymát és a fokhagymát, hozzákeverjük a paprikát, és megpirítjuk. Belekeverjük a darált húst, a paradicsomot, megpirítjuk. Hozzáadjuk a babot, felöntjük a levessel, és kb. 1 órát lassú tűzön, főzzük. Néha megkeverjük. Végül hozzáadjuk az oregánót, sóval, borssal, és a chilivel ízesítjük. Fehér kenyérrel kínáljuk.


Munka: kb. 20 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra 20 perc múlva
1 adag: 939 kcal




Chili con carne meszkalero módra




• 1 kg marhalábszár
• 3 konzerv vörös vesebab
• 1 konzerv morzsolt csemegekukorica
• 1 konzerv hámozott paradicsom
• 2 nagy fej vöröshagyma
• 4 gerezd fokhagyma
• 1 csípős zöldpaprika
• chili
• bors
• só
• olaj


Elkészítés:


Hagymánkat finomra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk, a zöldpaprikát felaprózzuk. Lábszárunkat felkockázzuk, keresünk egy kedves lábast, benne olajat hevítünk, s a hagymát megdinszteljük rajta. Rádobjuk a húst, és erős tűzön fehéredésig dinszteljük. Felturbózzuk az áttört fokhagymával, az erős paprikával, sózzuk, borsozzuk, a chilivel meghintjük, lefedjük, és közepes tűzön puhára pároljuk. A paradicsomot felcsíkozzuk, babjainkat felbontjuk, kettőt leszűrünk, egyet levében hagyunk, és a húsra borítjuk mindkét hozzávalót. Okosan, ügyesen összekeverjük, félig lefedve összepároljuk. Ha ezzel megvagyunk, hozzáadjuk a kukoricát, még egy rövid melegítés, és már mehet is az asztalra.


Adjunk hozzá friss házikenyeret, valamint egy jóképű cabernet sauvignont (ha egy kevés kerül belőle a chilibe is, az csak jót tesz vele), és előtte egy pofa silver tequila, minden cicoma nélkül…






Chili con carne - Dél-Amerika recept


Elkészítés:


A húst olajban megpirítjuk, majd a felkockázott hagymát hozzáadjuk, és megsózzuk, borsozzuk, chiliport és pirospaprikát szórunk rá. A répát, a zellert, a gyökeret felkockázzuk, ezeket is a húshoz adjuk, végül a babot tesszük bele. A paradicsomot megtisztítjuk, héját lehúzzuk, felszeljük és a masszához adjuk. Végül ízlés szerint chilipaprikát teszünk bele.


Hozzávalók:
Hány személyre: 4


• 60 dkg darált marhahús
• 2 konzerv vörösbab
• 1 vöröshagyma
• 2 sárgarépa
• 1 zeller
• 4 paradicsom
• 2 chilipaprika
• 1/4 teáskanál chilipor
• csipetnyi bors
• csipetnyi pirospaprika
• só
• 4-5 ek. olaj
• 1 petrezselyemgyökér


Elkészítés ideje: 60 perc Megtekintések száma: 1155




CHILI CON CARNE avagy CSILIS BAB






Hozzávalók (4 személyre):






50 dkg darált marhahús (de szoktam másfajta húsból is készíteni)
1 doboz vörösbab konzerv,
egy doboz kukoricakonzerv
3-4 db paradicsom
1 nagyobb vagy 2 kisebb kaliforniai paprika, (szépen mutat, ha különböző színűek)
2 dl sűrű paradicsomlé
1 nagy fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál őrölt pirospaprika
1 mokkáskanál cayenne bors, ízlés (és tűrőképesség) szerint mennyiségű apróra vágott vagy szárított chilipaprika (nálunk egy fél mokkáskanálnyi kerül bele)
1 kiskanál morzsolt oregano
1 kiskanál őrölt római kömény, csipetnyi őrölt fahéj, cukor, só, étolaj.






Elkészítés:


A paradicsomok héját lehúzzuk, a magokat eltávolítjuk, és a paradicsom húsát kockákra vágjuk. A paprikát is kimagozzuk, és kockákra vágjuk. Az apró kockákra vágott vöröshagymát 1-2 evőkanál olajon üvegesre sütjük, hozzáadjuk a húst, és állandóan kevergetve megpirítjuk. Amikor megpirult, beleszórjuk a paprikaféléket, belereszeljük a fokhagymát, hozzáadjuk a többi fűszert, jól összekeverjük, aztán felöntjük a paradicsomlével és 1 dl vízzel, majd fedő alatt (gyakran megkeverve) mérsékelt tűzön kb. negyed óráig, főzzük. Ezután hozzáadjuk a paprika- és paradicsomkockákat, a babot és a kukoricát is, és az egészet fedő alatt még 10 percig főzzük. Ropogós kenyérrel vagy tortillával tálaljuk. A tortilla receptjét itt találod meg: TORTILLA HÁZILAG.


Tipp: A babot és a kukoricát természetesen főzheted te magad is, nem, muszáj konzervet használni. De akkor a bab áztatási és főzési ideje miatt fél óra helyett fél nap az étel elkészítési ideje. A csilis babot tálalhatod tortilla tekercsben is. A babos ragut beletöltöd a tortilla lepényekbe, föltekered őket, egy tűzálló tálba teszed. Az étel tetejét megszórod sajttal, és előmelegített sütőben addig sütöd, amíg a sajt rá nem pirul.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése