hideg porcelán, gyurma, sütheető gyurma receptek

2012. 04. 07.

Hideg porcelán gyurma receptek:

Hidegporcelán gyurma recept I.

1 teáskanál Nívea krém
1 csésze finom liszt
2 evőkanál ecet
1 csésze fehér színű fa ragsztó vizesbázisú
1 teáskanál csomó mentes fehér festékpor

A fent említett anyagokat tetszőleges sorrendben, de csomó mentesen kell össze kavarni. Az így kapott masszát mikró hullámú sütőben nagy fokozaton 3 * 30 percig kell össze melegíteni. Az első harminc perc után kivenni össze kavarni, a második után is és a harmadik után is. Fokozatosan fog össze állni. Addíg kell melegíteni amíg össze nem áll gyúrható masszává. Még melegen Níveás munka lapon jó alaposan össze gyúrjuk. Níveával kikenni egy zacskót ebbe beletenni és 2 órára hűtőbe rakni. pihenni. Légmentesen záródó dobozban lehet tárolni. Ha dolgozunk a masszával akkor a kezünke krémezzükbe elötte, hogy ne tapadjon hozzá az anyag. Az elkészített forma levegőn a ragasztó kötési idejének megfelelően szárad.

Hidegporcelán gyurma recept II.

2 csésze fehérszínű faragsztó vizesbázisú
2 csésze finom liszt
2 evőkanál baba olaj
1 evőkanál ecet
1 evőkanál zsíros krém

A fent említett anyagokat tetszőleges sorrendben, de csomó mentesen kell össze kavarni. Az így kapott masszát mikró hullámú sütőben nagy fokozaton 3 * 30 percig kell össze melegíteni. Az első harminc perc után kivenni össze kavarni, a második után is és a harmadik után is. Fokozatosan fog össze állni. A kész tészta legyen 2 órát hűtőben. Ha dolgozunk vele akkor krémezzük be a kezünket és a munka lapot is, hogy ne ragadjonoda a tészta. Ha pedig el akarjuk rakni akkor kenjünk ki krémmel egy zacskót és ez után hejezzük bele a maradék anyagot, majd légmentesen zárjuk le. Felhasználásig száraz hűvös helyen tartsuk.
Az elkészített forma levegőn a ragasztó kötési idejének megfelelően szárad.



Hidegporcelán gyurma recept III.


1 csésze finom liszt
1 csésze Pritt Artkids vagy fehér színű faragsztó vizesbázisú
1 evőkanál ecet
1 evőkanáál babaolaj
1/4 csésze víz
1 teáskanál vazelin
1 evőkanál glicerin
1 teáskanál fehér porfesték

A ragasztót és a vizet öntsük össze egy nagyobb méretű keverő edénybe. Adjuk hozzáaz evőkanál babaolajat. Ezt keverjük össze. Adjuk hozzá az 1 evőkanál glicerint, öntsükrá az evőkanál ecetet. Keverjük össze. Adjuk hozzá a teáskanál vazelint jól keverjük össze, símára a keveréket. Fokozatosan keverés mellet adjuk hozzá a kukorica lisztet. Keverjük össze csomó mentesen, símára. Egy műanyag zacskót teásknálnyi vazelinnel kenyjün ki
alaposan. A lacsony lángon folyamatos kevergetés mellet melegítsük össze a keveréket. A kevergetést nem szabad abba hagyní, az edényben központosítani kell az anyagot nem szabad hagyni szétterűlni. Amikor kezd a massza össze állni ésd kevergetés közben felválni az edény falától, akkor ved le a tűzről. Helyezd a vazelinnel kikent zsákba. Kezd így dagasztani kézzel a zsákony keresztűl 10 percig. Addíg kell csinálni amíg sima nem lesz és puha az anyga. Majd adj hozzá egy teáskanál fehér porfestéket. Ez után addíg gyúrd amíg egyenletes színű anyagot nem kapsz. Majd zárd le a zacskót és légmentesen záródó dobozban tedd hűtőbe 2 órára, mielött dolgoznál vele.
Az elkészített forma levegőn a ragasztó kötési idejének megfelelően szárad.


2011. 03. 01. A tavasz elsőnapja.


Tanácsok házi gyurmakészítéshez


Ha úgy döntünk, hogy gyerekeinkkel együtt elkészítjük ezeket a recepteket, viseljünk kötényt. Ugyanakkor a munkafelületet takarjuk le régi újságpapírokkal, vagy esetleg hagyjuk, hogy a gyermekünk egy serpenyőbe darabolja fel otthoni készítésű gyurmáját.


Főzött gyurma

Hozzávalók:

1 ek borkősav
2 ek étolaj
3 ek só
3 dl víz
25 dkg liszt
1/2 tubus tempera

Az összetevőket liszt nélkül össze turmixolyuk, majd hozzáadjuk a lisztet, ezzel simára keverjük. Feltesszük főni. Addig főzzük, még el nem válik az edény falától. A végén tegyük zacskóba, majd a hűtőbe, így megőrzi az állagát.



Házi gyurma

Hozzávalók:

20 dkg liszt
10 dkg só
1 kiskanál citromsav
1 ek olaj
3 dl víz
Ételfesték

Összekeverem a hozzávalókat, majd felteszem főni, 1-2 perc alatt összeáll. Levesszük, picit hagyjuk hűlni, gyúrunk rajta és kész. (Az ételfestéket rögtön az elején, és utólag is hozzá lehet keverni.)



A só-liszt gyurma egyszerű házi gyurma.

Hozzávalók:

1 bögre só
1 bögre liszt
1/2 bögre víz
Kevés olaj.

A fentiket összegyúrjuk és kész is a gyurmánk. Egyik előnye a só-liszt gyurmának, hogy a belőle készült tárgyak megörökíthetőek. Ha kisebb tárgyak készülnek, mint például karácsonyi díszek, akkor egyszerűen hagyjuk kiszáradni, a fűtőtestre helyezve. Ha viszont nagyobbak (pl. kézlenyomat, állatfigurák, hóember), akkor érdemes sütőbe helyezni, hamarabb kipárolog belőle a víz, és kész a maradandó mű.

Ételfestékkel színezve színes tárgyakat is készíthetünk.

Egyetlen problémám a só-liszt gyurmával, hogy használat közben a só marja a kezet.


 
Házi Gyurma receptje:

Hozzávalók:

500 g liszt
6 dl víz
4 evőkanál só
3 evőkanál olaj
2 evőkanál=25 g borkősav (gyógyszertárban beszerezhető),
Ételszínező

Összekeverjük egy tálban a hozzávalókat. 4 részre szedjük, az adagokat különböző ételszínezővel összekeverjük. Teflonedényben közepes lángon főzzük kavargatás mellet. Addig főzzük, keverjük, míg egy masszát (gyurmát) nem kapunk belőle. Kihűlés után játszhatunk vele, majd zacskóban, hűtőben tároljuk. Hat színt is lehet belőle készíteni: zöldet, kéket, pirosat, rózsaszínt, sárgát, fehéret. Ha adunk hozzá ételaromát, akkor illatos is lesz. Lehet, hogy ez nem a legjobb ötlet, mert az még inkább kóstolásra ösztöni a gyerekeket. A sárga lehet, hogy előállítható kurkumával színezve, a barna meg kakaóporral, vagy kávéval. A borkősav miatt a kék nem lesz igazi kék, csak világos. Egy nagyon kevés sárgát kell előtte hozzáadni a gyurmához, akkor lesz igazi kék színe.


Kiegészítés:
Tescoban lehet ételszínezőt venni.


Nyers házi készítésű gyurma

Hozzávalók:

1 csupor liszt
½ csupor só
½ csupor langyos víz
ételszínezék

Mérjük ki a lisztet és a sót egy edénybe, majd osszuk szét a vizet pár tálkába, amelybe különböző színű ételszínezéket keverünk. Egy pipetta vagy teáskanál, vagy evőkanál segítségével a száraz keverékre öntsünk egy kis színezékes vizet. Gyúrjuk jól össze a masszát, szükség esetén pedig adagoljunk még hozzá vizet vagy lisztet. Az így készített puha gyurma egy légmentes tárolóba zárva is csupán egy hétig használható.


Főtt házi készítésű gyurma

Hozzávalók:

3 csupor liszt
1 ½ csupor só
6 teáskanál tisztított borkő
3 csupor hideg víz
3 evőkanál olaj
ételszínezék

Vegyünk egy nagy tálat, majd keverjük össze benne a száraz alapanyagokat. A folyadékokat öntsük egybe egy külön tálba, majd adjuk hozzá a száraz alapanyagokat, és közepes hőfokon folyamatosan kavarva főzzük. Addig főzzük, míg a gyurma könnyedén lejön az edény oldaláról, és a kézhez sem tapad (kb. 5 perc). Az így kapott anyagot borítsuk ki a főzőpultra, majd gyúrjuk simára. A gyurmát helyezzük egy légmentes dobozba. A gyurma akár több hónapig is használható lesz.



Ehető mogyoróvajkrém gyurma



500 g mogyoróvajkrém
6 teáskanál méz
zsírszegény tejpor
kakaó

Egy tálba keverjük össze a mogyoróvajkrémet a mézzel, majd adjuk hozzá a tejport. A tejpor megszilárdítja és megvastagítja a keveréket, így könnyen formálhatóvá teszi azt. A kész keveréket ízesítsük egy kis kakaóval. Ez a fajta házi készítésű gyurma nem csak remek játék, de ízletes csemege is egyben. Mielőtt a gyerek kezébe adnánk a gyurmát, bizonyosodjunk meg róla, hogy keze tiszta, és nem fertőzi meg magát semmiféle bacilussal. A gyurma légmentes üvegbe zárva egy hétig is megőrzi minőségét.



Playdoh gyurma recept – gyurma fillérekből házilag

El lehet felejteni a drága szuperpuha playdoh gyurmát! Könnyen elkészíthető házilag, és egy kis sárgadinnyényi adag kb 100.- ft-ba kerül. Úgyhogy még a sima gyurmát is messze lekörözi árban.

Hozzávalók:

1 bögre liszt
1 bögre melegvíz
1/3 bögre só
1 zacsi sütőpor
1 ek olaj
1/3 tk borkősav
Kimértem az alapanyagokat, beleöntöttem egy lábosba, elkevertem, majd közepes hőfokon addig kevertem (kb 5 perc), míg összeállt ilyen szép kis gombóccá. Utána adagokra szedtem, és por ételszínezéket gyúrtunk hozzá. A natúr szín is nagyon szép. Nagyon élvezték a gyerekek a gyurmázást, pont olyan szuperpuha, mint a playdoh, és ráadásul ha “véletlen” megkóstolják, akkor sincs baj. Zacsiba zárva eláll 1-2 hétig.


A felezett recept hozzávalói:

10 dkg liszt
5 dkg só
1,5 kávéskanál étolaj
1,5 dl víz
1 kávéskanál citromsav

A hozzávalókat egy lábosban összekeverjük, feltesszük főni. Közben kevergetjük, mert amint felmelegszik szinte rögtön össze is áll. Ekkor kipottyantjuk a konyhapultra, 1-2 percet hagyjuk hűlni, összegyúrjuk és kész is.

A lábost én rögtön beáztattam, így később simán ki lehetett mosni.



Főzött gyurma I

Hozzávalók:
0,5 kg liszt
6 dl víz
4 evőkanál só
3 evőkanál olaj

Ezeket, a hozzávalókat érdemes eleve abban a lábosban összekeverni, amelyben majd főzni is tudjuk. Közepes lángon, állandó keverés mellett kb. 15-20 percig, hevítsük, amíg össze nem áll. A tűzről levéve hűtsük langyosra, szedjük adagokra és színezzük ezeket kedvünk szerint. (Ételfestékkel vagy temperával)


Főzött gyurma II.


Hozzávalók: 20 dkg liszt
10 dkg só
3 kávéskanál étolaj
3 dl víz
2 kávéskanál citromsav

Ugyanúgy készítjük, mint az előző változatot: fazékban alaposan összekeverve tűre tesszük. Ezt azonban már takaréklángon kell folyamatosan kevergetni, mert az előzőnél "váratlanabbul" sűrűsödik. Sima felületre kaparva rugalmasra gyúrjuk a tésztát (vigyázzunk, a belsejével se égessük meg a kezünket). Ha műanyag zacskóban tároljuk, nagyon sokáig használható marad, csak a lábost lesz kicsit nehéz kimosni (áztassuk be mielőbb).

Égethető gyurma



Hozzávalók:
20 dkg finomliszt
20 dkg só
1 evőkanál glicerin
1 dl hideg víz

A lisztet és a sót elkeverjük a glicerinnel, majd hozzádogozzuk a vizet. Óvatosan adagoljuk, mert ha túl nedves, ez is ragadós, vagyis használhatatlan lesz. Amikor már szilárd, formázható tésztát kapunk, lisztes gyúródeszkán elkészíthetjük a formákat (fél centinél vékonyabbra ne nyújtsuk a tésztát, mert elég). Ezeket aztán tegyük egy tepsire, amíg nem sütjük, takarjuk le egy papírral. Előmelegített sütőben, lisztezett sütőlapon sütjük (100 °C-on kb. fél órát), majd 150 °C-on még két órát szárítjuk. A kész tárgyakat érdemes két rétegben lakkozni. Természetesen ezt a fajtát is színezhetjük, ahogy szeretnénk (de kifesthetjük sütés után is), ha pedig több darabból álló remeket szeretnénk készíteni, a tésztát kicsit megnedvesítve összeragaszthatjuk a darabokat.



Fejlesszünk gázt élesztővel


Szükségünk lesz két kisméretű üdítős palackra, szárított élesztőre - de jó a friss is -, cukorra, 2 darab lufira és befőttes gumira. Öntsünk az üvegekbe két deciliter langyos vizet, és tegyünk bele egy evőkanál instant élesztőt! Az egyik üvegbe szórjunk két evőkanál cukrot is! Alaposan keverjük, rázzuk össze az üveg tartalmát, majd húzzuk rá az üvegekre a lufikat, és jól gumizzuk rá a nyakára. Hagyjuk magukra egy kis ideig az üvegeket, majd nézzük meg, mi történik. Kis idő múlva azt látjuk, hogy az egyik üveg tetején lévő lufit mintha felfújta volna valaki. Az élesztő – ami valójában egy gombafajta – lebontja a cukrot, és a folyamat közben szén-dioxid gáz keletkezik, ez a gáz pedig felfújja a lufit.


Gyártottunk ujjfestéket

Lisztes festék:

• 1 csésze liszt
• 1 és 1/4 csésze forró víz
• 1 és 1/4 csésze hideg víz
• két evőkanál só
• ételszínezék

Keverjük simára a lisztet, a sót és a hideg vizet egy tálban. Adjuk hozzá a forró vizet, és főzzük addig, amíg a massza sűrű nem lesz. Várjuk meg, míg kihűl, adjuk hozzá az ételszínezéket. Fedett edényben, a hűtőszekrényben tároljuk.


HÁZI GYURMA

Hozzávalók:
20 dkg liszt
10 dkg só
3 kávéskanál étolaj
3 dl víz
2 kávéskanál citromsav

A hozzávalókat összekevertük, és kettévettük. Ételfestékkel megszíneztük, aztán feltettük főni. 5 perc alatt összeállt, pedig a legkisebb lángon kevergettük. Olyan mint a legjobb minőségű bolti. Amikor kihűlt kicsit átgyúrni,és zacsiba tenni. Azon kívül,hogy izgalmas,érdekes tevékenység házilag gyurmát készíteni,nem elhanyagolható tény: kb 100 ft-ból lett 555 gr gyurmánk.



Főzött gyurma


3 dl víz
3 ek só
1,5 ek olaj
250 g liszt


Kb 5 perc alatt összesűrűsüdik. Ha kicsit kihűlt, át kell gyúrni és kész is. A lábast azonnal be kell áztatni! (pesze ha még akarod valaha használni)

aztán jöhetett a színezés:
pirospaprikával, őrölt rozmaringgal és kurkumával gyártottuk le a pirosat, a zöldet és a sárgát. Zacskóban, hűtőben tárolva sokáig eláll.


Házilag arcfesték
A hozzávalók megtalálhatóak minden háztartásban , az elkészítés csupán néhány perc.

 

Hozzávalók:

1 kk. (kávéskanál) kukoricaliszt
1/2 kk. arckrém
1/2 kk. víz
Ételszínezék amilyen színeket szeretnénk készíteni.

Keverd össze a lisztet az arckrémmel. Majd folyamatos keverés mellett add hozzá a vizet, végül egy csepp színezéket. Fontos egyik folyadék se legyen túl sok, mert a híg festékkel lehetetlen dolgozni. A kívánt szín eléréséhez várni kell néhány percet. Ha a kikevert festéket nem sikerül felhasználni, tedd bébiételes üvegbe, mert jól jöhet még.

FONTOS VÉGEZZ BŐR PRÓBÁT EGY OLYAN HELYEN AHOL JÓL LÁTOD HOGYAN REAGÁL RÁ A BŐRÖD ILLETVE AZ ÉTEL SZÍNEZÉK NEM SZÍNEZI E EL A BŐRÖD.